Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Ni vso steklo isto steklo

Kozarci na pecljuSteklo je krhko. Steklo ni odporno na hitre temperaturne spremembe. Na to pomisli večina ljudi. Pa je steklo res tako krhko? To je odvisno od njegove debeline in obdelave. Eden izmed takšnih procesov je kaljenje, kjer steklo večkrat zapovrstjo izpostavijo zelo visokim in zelo nizkim temperaturam. S tem pridobi na trdnosti in vzdržljivosti, lahko prenese večje obremenitve in temperaturne šoke. V praksi takšno steklo uporabljajo za avtomobilska stekla, steklene pekače, tudi kozarci iz kaljenega stekla so zelo priljubljeni, ker se ne krušijo in se ob razbitju na njih težje porežemo. Primerni so tudi za serviranje toplih in vročih pijač, za kar se navadno steklo zaradi pokanja odsvetuje. Seveda so zaradi tega bolj robustni in jih ljudje označijo za manj elegantne. Za lepši zven kozarca je pomembno, da so stene kozarcev čim tanjše, ker pa je zelo tanko steklo hkrati tudi zelo krhko, se veliko proizvajalcev zateka k uporabi kristalnega stekla, ki je pri enaki debelini kozarcev bolj trden v primerjavi z navadnim steklom. Več o ponudbi steklenih kozarcev in drugih izdelkov pa najdete TU.