Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 100 €.
SL HR EN
Izberi oddelek

Kategorije

Ni vso steklo isto steklo

Kozarci na pecljuSteklo je krhko. Steklo ni odporno na hitre temperaturne spremembe. Na to pomisli večina ljudi. Pa je steklo res tako krhko?

To je odvisno od njegove debeline in obdelave. Eden izmed takšnih procesov je kaljenje, kjer steklo večkrat zapovrstjo
izpostavijo zelo visokim in zelo nizkim temperaturam. S tem pridobi na trdnosti in vzdržljivosti, lahko prenese večje obremenitve
in temperaturne šoke.

V praksi takšno steklo uporabljajo za avtomobilska stekla, steklene pekače, tudi kozarci iz kaljenega stekla so zelo priljubljeni,
ker se ne krušijo in se ob razbitju na njih težje porežemo. Primerni so tudi za serviranje toplih in vročih pijač, za kar se navadno 
steklo zaradi pokanja odsvetuje.

Seveda so zaradi tega bolj robustni in jih ljudje označijo za manj elegantne. Za lepši zven kozarca je pomembno, da so stene
kozarcev čim tanjše, ker pa je zelo tanko steklo hkrati tudi zelo krhko, se veliko proizvajalcev zateka k uporabi kristalnega stekla,
ki je pri enaki debelini kozarcev bolj trden v primerjavi z navadnim steklom. V preteklosti so to trdnost dobivali z dodajanjem
svinca v zmes stekla, kar je ozaveščeno javnost motilo. Danes ima vsak proizvajalec svojo patentirano tehniko izdelave
kristalnega stekla, uporabi svinca pa se po večini izogibajo.

Več o ponudbi steklenih kozarcev in drugih izdelkov pa najdete TU.