Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Katera bo pravilna ponev zame?

Ponev za pečenjeKatero ponev naj uporabim, da se bo hrana najbolje spekla? Na to vprašanje ni enotnega odgovora, odvisno je od tipa hrane, naših zahtev in znanja. Toplotno najbolj prevodne so zagotovo ponve iz bakra, sledijo jim aluminijaste. Te se najhitreje segrejejo in toploto potem oddajajo v hrano, da se ta hitro zapeče. Problem pri teh dveh tipih ponev je prehajanje samega materiala v hrano, zato se odsvetuje puščanje hrane v njih po pečenju, v kolikor notranja ponev teh posod ni obdelana z drugim materialom (nerjaveče jeklo, teflonski premaz...). Iz higienskih razlogov je najbolj neoporečna posoda iz stekla ali gline vendar jo zaradi krhkosti in neodpornosti na temperaturne spremembe na policah skoraj ne najdemo. Dobra kombinacija obojega so recimo ponve iz nerjavečega jekla ali litega železa, kjer sam v material v hrano ne prehaja, prav tako so izredno odporne. Prav jeklene ponve v kombinaciji z aluminijastim dnom so v profesionalni kuhinji najbolj priljubljene, ker dobro prevajajo toploto, so higiensko neoporečne in izredno vzdržljive. Potem so tu še izpeljanke s teflonskim premazom, katere so za pečenje bolj priročne, a za vzdrževanje toliko manj. Več različnih tipov posod in ponev pa najdete TU.